EKŞİ MAYA DENEMELERİM ( BİİİİR)

Ekmek yapmak benim için10 yıldan fazla süren  bir yolculuk gibi. Önce bakkallarda satılan beyaz ekmekten tad almamaya başladım sonucunda değişik esmer ekmekler  soframda yer aldı. Bir süre sonra gözüme marketlerdeki farklı unlar göz kırpmaya başladı, bu unlardan aldım kendimce ölçülerle ( ölçüm annemin , anneannemin  ekmek yaparlarken gözlemlediğim ölçüler) ekmekler denedim. Halen de aynı ölçü geçerli benim için, ele yapışan ama çok cıvık ve asla akışan olmayan, yoğurdukça toparlanan…
Yaptığımda gördümki  aldığım esmer ekmekle, yaptığım ekmek arasında belirgin bir renk farkı var, benim ekmeklerim daha açık renkli oluyor. Acaba gıda boyası mı kullanılıyor şüphesi aklımı gıdıklamaya başladı. Tad farkı, aşırı hazır maya kullanımı, koruyucu maddeler, temizlik şartları, fazla tuz kullanımı ,boya maddesi kullanımı ekmek yapma isteğimi körükledi. En önemlisi ekmek yapmayı seviyorum, pişince yayılan kokuyu seviyorum.
Ha hiç mi ekmek satın almıyorum , mecbur alıyorum, çünkü yetiştiremiyorum.
Şimdi artizan ekmekler yapmayı kafama taktım veee ekşi maya serüvenim başladı.
Rahmetli anneannemin yakın bir tarz olan ekşi hamur kullandığını da hatırladım.
Ekşi maya yapmak zor değil ama sabır ve özen istiyor.
·         Asla metal malzeme kullanılmayacak.
·         Karıştırırken kullandığımız tahta kaşık daha önceden deterjana değmemiş olmalıdır.
·         Su olarak iyi içme suyu kullanılmalı, çeşme suyundaki klor mayalanmayı engelliyor.
·         Evimizi yeni boya badana yaptırdıysak, hatta yeni mobilya takımı aldıysak onlardan yayılan kimyasal kokular mayalanmayı engelleyebilir.
·         Evyeyi tezgahı ozon suyuyla yıkar yıkamaz mayalama işine girişmemeliyiz, evi havalandırdıktan sonra olabilir.
·         Bir de bazı hanımlar özel günlerinde salgıladıkları hormonlar yüzünden ciltlerinde asidik bir durum oluşabiliyor; bu da mayalanmayı olumsuz etkileyebiliyor. Çok önce bir kitapta okumuştum , bu dönemde bazı hanımların mayonezi bile tutmayabiliyormuş. Tabi herkes için geçerli değil.
·         Bir de gelip gidip didiklemeyeceğiz biraz kendi haline bırakacağız.
·         Bazı yerlerde hıdrellez gecesi mayalamak adetmiş, nisan yağmuru suyu kullanırlarmış. Süt, bal yoğurt suyu, yumurta, kuru üzüm,hatta bir parça ticari maya, mayalanmayı çabuklaştırmak ,garantilemek için kullanılan malzemelerden
·         Sanırım Amerika idi bir aile 150 yıldır, yaşatmayı başarmış. Bizde de bir aile ekşi hamurunu 50 yıldır yaşatıyormuş . Ne kadar doğru bilemem ama okumuştum biryerlerden.
·         Kullandığımız un ne kadar taze ve doğal olursa sonuç daha garanti oluyor. Birde oluşan hücreler buğdayın kabuk kısmından daha çok beslendikleri için tam ya da kepekli un kullanmak daha avantajlı
Malzemeler:
·         Tam un kullandım
·         su
·         Kavanoz
·         Tahta kaşık ya da spatula
Yapılışı:
·         Kavanoz ve kapağını kaynar su ile çalkaladım. Kağıt havluyla kuruladım. Kırk fırın ekmek sitesindeki tarifi uygulamak idi amacım ama bir de baktım kuru üzümüm yok, un ve su kullandım. Ya tutmazsa diye çok küçük bir ölçü kaşığı kullandım.
·         1.gün sabah : yarım ölçü un + yarım ölçü su karıştırıp kavanozu kapattım. Esinti ve güneş gelmeyen sakin bir yer koydum.
·         1. Gün akşam: çeyrek ölçü un+ çeyrek ölçü su karıştırıp kavanozu kapattım, yerine koyum.
·         2. Gün sabah: çeyrek ölçü un+çeyrek ölçü su karıştırıp kavanozun kapağını kapattım.
·         2. Gün akşam: iki tane küçük baloncuk gördüm sevindim, demek işler yolunda gidiyor. Çeyrek ölçü un+çeyrek ölçü su katıp karıştırdım, kapağını kapatıp yerine kaldırdım
·         3. Gün sabah :ay ay ay bir sürü küçük baloncuğum oldu. Çeyrek ölçü un+ çeyrek ölçü su katıp karıştırdım, kapağını kapatıp yerine kaldırdım.
·         3. Gün akşam : üzerinde biraz sulanma oluştu ve hafiften maya kokusu gelmeye başladı.Meğer bu suyu dökmeliymişim ben bunu atlamışım. Çeyrek ölçü un+ çeyrek ölçü su katıp karıştırdım, kapağını kapatıp kaldırdım.
·         4. Gün sabah: koku daha keskinleşti , sulanma daha arttı, ben inatla dökmedim. Ne yapayım o kadar küçük ölçü kullandım ki atmaya kıyamadım. Ben de dengelemek için 1 ölçü un+ yarım ölçü su katıp kapağını kapattım, yerine kaldırdım.
·         4. Gün akşam: heheyt maya kokusu iyice keskinleşti, kabarma ve köpüklenme çoğaldı. Çeyrek ölçü un+çeyrek ölçü su katıp karıştırdım, kapağını   yerine kaldırdım.
·         5. Gün sabah: mayam iyice kabardı ve onyüzmilyonbin baloncuk oluştu. Yine çeyrek ölçü un+ çeyrek ölçü su katıp karıştırdım, kapağını kapatıp , yerine kaldırdım.
·         5. Gün akşam: iyice kabaran mayayı çeyrek ölçü un + çeyrek ölçü su ile son kez besledim, kapağını kapatıp yerine kaldırdım.
·         Sabah ilk işim hamur mayalamak olduJ
·         Tutmayan ,bozulan mayalarda pembemsi bir küf oluşuyormuş ya da köpüklenme ve kabarma olmuyormuş.
·         Mayanın kıvamı boza kıvamında oluyor.
·         Her beslemeden önce mutfağı havalandırdım. Şimdilik ilk aklıma gelenler bunlar, aklıma gelen bir şey olursa diğer  postta yazarım.
Sağlıcakla…

21 thoughts on “EKŞİ MAYA DENEMELERİM ( BİİİİR)

  1. valla harika ne diyebilirim ki yazını okuyunca bayağı araştırma yaptığın anlaşılıyor ayrıca bizim için de çok yararlı bilgiler vermişsin ekşi maya bu kadar zor olsa da ekmeğini tadmak için denemeye değer ellerine sağlık canım

  2. ooo,,sizi kutluyorumm gerçektenn…bu ekmeğin tadına doyum olur mu hiiçç:)ellerinize sağlık şimdidenn…kolaylıklar ve lezzetin en güzeli sizinle olsun:)sevgiler…

  3. Ekşi mayalı ekmeği Alaşehir'de yemiştim.Harika bir tadı vardı.Seninkinin de çok güzel olacağına eminim Elif.Devamını merakla bekliyorum..

  4. Şekercim, canımcım ne güzel anlatmışsın. Hep aklımda senin tariflerini denemek, muzlu olanı deneyeceğim aklımda ilk o var :) Yakın olsaydık bana öğretirdin ne güzel. Hamaratım benim emeğine sağlık. Mis gibi kokan ekmeklerinizi afiyetle yiyin canımcım. Çok çok öpüyorummmm.

  5. Canım,yazını zevkle okudum. İnsan istediğinde neleri başarıyor. Bu konuya baş koyduğun belli. Araştırmalar ve çalışmalarından anlaşılıyor. Benim gibi sabırsız birinin yapabileceği bir şey değil. Aşamaları okurken yoruldum. Nasıl hayranım böyle sabırlı sizlere. Çok uğraşıyorum ama telaşlı ve sabırsızlık kolay değişmiyor. Dilerim o Amerika'lı aile gibi sende çok uzun yıllar mayanı devam ettirirsin.Sevgiyle kal.

  6. Elif'cim ben de yazın ekşi maya ekmek serüvenine başlamıştım. (Lezzetli somunlar boğundan heveslenerek)Gerçekten sabır ve ayrıntılara çok dikkat etmek gerekiyor. Ama sonuç mükemmel tabii başarabilirsen. Paylaşımın için teşekkürler, sağlık ve sevgiyle..

  7. ALLAH ne muradınız dileğiniz versin diyerek başlamak istiyorum sözlerime, sonrada ellerinize sağlık tabii, anneciğim sürekli evde yapardı ekmeğimizi. o güzel ekmeğin kokusu buram buram geldi sanki şu anda burnuma , annemide ne kadar çok özlediğimi farkettim şimdii, güzel paylaşımınız için yürekten kocaman teşekkürler sevgilerimle

  8. Çiğdem Hanım; Hayır sorun olmaz, soğuk günlerde ekmeği mayalarken ılık su kullanıyorum, bir sofra bezine sarıp, battaniye örtüyorum. Ya da kaloriferin üzerine koyuyorum. Sizde öyle yapabilirsiniz, yazın oda sıcaklığında su kullanıyorum, sadece kabın kapağını kapatıyorum. Yanlız unutmayın ekşi mayayla mayaladığımız zaman ticari mayalar gibi çabucak mayalanmıyor, 6 saat sürdüğü oluyor. 1 saatde tepsi mayası için bekliyorum.Sevgiler:)

  9. Ekmek yaparken 1 bardak kullanıyorum, kavanozda kalan mayaya yarım bardak un+ yarım bardak su katıp karıştırıyorum. Yani besleme yapıyorum, oda sıcaklığında 5-6 saat bekletip, buzdolabının kapağına kaldırıyorum. Böylece hem saklamış, hem üretmiş oluyorum. Umarım yardımcı olmuşumdur, aklınıza takılan bir şey olursa çekinmeyin sorun.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s